جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای نیلی‌پور

دکتر رضا نیلی‌پور، دکتر کوروش میرپور،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۲ )
چکیده

هدف: در این مقاله سیر تحول مطالعات مربوط به رابطه زبان و مغز و راه‌های دست یافتن به شیوه سازمان‌بندی زبان در مغز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.
روش: روش این مقاله از نوع مروری است. امروزه، مطالعات مربوط به رابطه مغز و زبان، در متون، به عصب‌شناسی زبان و زبان‌شناسی بالینی معروف‌اند. در این مقاله، ابتدا از دیدگاه‌های نخستین عصب‌شناسان درباره رابطه بین زبان و مغز و برداشت آنها از این مقوله که بیشتر متکی بر شواهد بیرونی است، بحث می‌شود. سپس برداشت‌های دوره‌های بعدی که منجر به پیدایش عصب‌شناسی زبان با برداشت‌های امروزی شد، بررسی می‌شود.
یافته‌ها: در این سیر تحول، چهار نوع برداشت عمده معرفی می‌شود. در برداشت‌های باستانی، زبان یک پدیده روحی روانی تلقی می‌شد، بعدها از «زبان» عمدتاً به عنوان یک فعالیت «عضوی» که گاه مسئولیت آن بر عهده عضو زبان در دهان بوده است، نام برده شد. برداشت‌های جدیدتر، «زبان» را یک فعالیت حسی حرکتی می‌دانستند که مسئولیت آن به مناطق حسی و حرکتی مغز محدود بود؛ ولی در برداشت‌های نوین «زبان» یک فعالیت شناختی پیچیده و چند بعدی است که نه تنها با سطوح مختلف فعالیت‌های مغزی ارتباط دارد، بلکه در ساختار و عملکرد مغز نیز تأثیر گذار است. این برداشت‌ها بیشتر بر شواهد بالینی و آسیب‌شناختی متکی هستند. در دیدگاه‌های جدیدتر عصب‌شناسی زبان، علاوه بر شواهد بالینی و آسیب‌شناختی، برای شناسایی رابطه زبان و مغز از شواهد علمی و تجربی جدید از قبیل ثبت امواج مغزی زبان و شیوه‌های تصویربرداری مغزی نوین استفاده می‌شود.
نتیجه‌گیری: با وجود همه این یافته‌ها و پیشرفت، ناشناخته‌ها در مورد ماهیت سازمان‌بندی و پردازش زبان در مغز بسیار زیاد هستند.


پریسا بخشنده، رضا نیلی‌پور، زهراسادات قریشی، ارسلان گلفام، شهرام مدرس خیابانی،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: مطالعه عملکرد کودکان طبیعی و بررسی روند رشد مربوط به مقوله‌های زبانی مرتبط با سطوح زبان می‌تواند زمینه مناسبی برای طراحی آزمون‌های رشدی برای سنجش سطوح رشد زبان در کودکان طبیعی را فراهم آورد. گفتار پیوسته، از نوع توصیف یا گزارشِ گفتاری از رویدادهای مرتبط، مهارتی چند بعدی است که می‌تواند سطح دانش زبانی و همچنین شناختی را نشان دهد. از نمونه گفتار پیوسته فرد برای ارزیابی شاخص‌های رشدی کیفیت گفتار برای هر گروه سنی استفاده می‌شود.
روش کار: در این پژوهش با هدف بررسی روند رشد گفتار کودکان طبیعی فارسی ‌زبان، ۲۲۱۵ گفته از کودکان ۵ تا ۷ ساله سالم فارسی ‌زبان، از ۲۰۰ نمونه گفتار توصیفی بر اساس فهرستی از شاخص‌های کیفیت گفتار تحلیل شده است. ۱۰۰ نمونه گفتار متعلق به پسران و ۱۰۰ نمونه گفتار متعلق به دختران بوده است. از سوی دیگر، ۱۰۰ نمونه گفتار را کودکان ۵ تا ۶ سال و ۱۰۰ نمونه گفتار را کودکان ۶ تا ۷ سال تولید کرده‌اند. کل گفته‌ها ۱۷۴۲۷ واژه را شامل می‌شود.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد شاخص‌های تحلیل گفتار «تعداد گفته»، «تعداد واژه دستوری»، «تعداد اسم»، «تعداد فعل»، «تعداد ضمیر»، و «تعداد حروف پیوند» که همگی از نوع شاخص‌های ساختاری هستند، تفاوت چشم­گیری در بین دو گروه نشان می‌دهند.
نتیجه‌گیری: یافتهها نشان می‌دهد که در فرایند رشد از گروه کودکان ۵ تا ۶ سال به ۶ تا ۷ سال، شاخص‌های ساختاری تحلیل گفتار رشد چشم­گیرتری دارند و در ارزیابی فرایندهای رشدی می‌توان از آنها استفاده کرد.
 


صفحه ۱ از ۱     

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb