مرجان سلطانی پناه، پرویز عسگری، فرح نادری،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: تأثیر منفی گسترده اضطراب در دوران نوجوانی، همراه با یافتههایی که نشان میدهد بیشتر اختلالات اضطرابی اولین بار در دوران کودکی یا نوجوانی است، نیاز به مداخله متمرکز بر نوجوانان را در این زمینه برجسته میکند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تمرینهای ذهنآگاهی بر مولفههای تحول مثبت نوجوانی در نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب بود.
روش کار: پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان ۱۳-۱۱ سال مراجعهکننده به مرکز مشاوره آوین تهران در سال ۱۳۹۹-۱۳۹۸ دارای اختلالات اضطرابی که توسط روانپزشک مورد ارزیابی و تشخیص قرار گرفته و به روانشناس ارجاع داده شدهاند، تشکیل دادند. از بین آنها ۳۰ نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه تقسیم شدند (۱۵ نفر در هر گروه). به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تحول مثبت نوجوانی Geldof و همکاران (۲۰۱۴) و مقیاس اضطراب کودکان Spence (۲۰۰۷) استفاده شد. گروه آزمایش تحت هشت جلسه هفتگی ۶۰ دقیقهای آموزش تمرینهای ذهنآگاهی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و با نرمافزار SPSS-۲۲مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که نسبت F تحلیل کواریانس تکمتغیری برای مولفههای تحول مثبت در همه مولفهها بین گروههای آموزش و کنترل در پسآزمون تفاوت معنادار دارد. بنابراین تمرینهای ذهنآگاهی بر تمام مولفههای تحول مثبت تأثیر معناداری دارد (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: با توجه به اثربخش بودن تمرینهای ذهنآگاهی در مولفههای تحول مثبت پیشنهاد میشود چنین برنامه آموزشی به صورت بخشی از درمانهای مدون مراکز مشاوره کودکان و نوجوانان دربیاید و با برگزاری کارگاههای آموزشی درمانگران در این زمینه از دانش کافی برخوردار باشند.