Khaleghi M R, Keikhaie Y, Tehrani Doost M, Golshaie R. Comprehending conventional and novel metaphor processing: A reaction time study. Advances in Cognitive Sciences 2019; 21 (3) :120-129
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-902-fa.html
خالقی محمدرضا، کیخایی یحیی، تهرانی دوست مهدی، گلشایی رامین. درک استعارههای متعارف و استعارههای بدیع: یک مطالعه زمان واکنش. تازه های علوم شناختی. 1398; 21 (3) :120-129
URL: http://icssjournal.ir/article-1-902-fa.html
1- دانشجوی دکتری زبانشناسی، گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
2- استادیار زبانشناسی، گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
3- استاد روانپزشکی و علوم اعصاب شناختی، مرکز تحقیقات علوم شناختی و رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- استادیار زبانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده: (4043 مشاهده)
مقدمه: چگونگی پردازش استعاره در مقایسه با جملات لفظی توجه پژوهشگران بسیاری را از حوزههای گوناگون از جمله زبانشناسی، روانشناسی و علوم اعصاب شناختی به خود معطوف داشته است. در پژوهش حاضر نحوه پردازش جملات لفظی و استعارهها (متعارف و بدیع) در زبان فارسی مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: از یک تکلیف زمان واکنش برای تعیین چگونگی درک جملات لفظی و استعاره ها استفاده گردید. بدین منظور چهارصد جمله (در 4 وضعیت لفظی، استعاری متعارف، استعاری بدیع و بیمعنی هر کدام صد جمله) ساخته شد. آزمودنیها در حین خواندن جملات و به هنگام درک جملات مورد نظر معنی آن را ( از 0 تا 3) با فشار دادن کلید مربوطه روی صفحه کلید مشخص کردند. پاسخ آزمودنیها توسط نرم فزار EEGLAB ثبت گردید. دادههای زمان واکنش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و مقایسه دو سویه دادهها در چهار وضعیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: مقایسه دوسویه زمان واکنش نشان داد که جملات لفظی نسبت به جملات استعاری متعارف و جملات استعاری متعارف نسبت به جملات استعاری بدیع سریعتر پردازش می شوند.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای فوق میتوان نتیجه گرفت که مکانیسمهای متفاوتی در پردازش زبان لفظی و استعاری شرکت دارند. پردازش استعارههای متعارف و بدیع نیز میتواند از طریق پیوستاری از یک مکانیسم واحد مانند نگاشت مفهومی صورت پذیرد. در این مکانیسم پیوستاری استعارههای بدیع به صورت مقایسه فهمیده میشوند و استعارههای متعارف به صورت مقولهبندی فهمیده میشوند. با توجه به یافتههای فوق همچنین میتوان فرایند درک جملات لفظی، استعاری متعارف و بدیع را بر روی پیوستاری از برجستگی و قابل انتظار بودن تبیین کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/5/29 | پذیرش: 1397/10/18 | انتشار: 1398/9/30