دوره 11، شماره 3 - ( پاییز 1388 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 36-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی ، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- استادیار گروه زبان شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده:   (3441 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی این فرضیه است که آیا حوزه توانایی های زبانی در ذهن مستقل و مجزا از سایر تواناییهای شناختی است و یا بین تواناییهای زبانی و تواناییهای شناختی غیرزبانی ارتباط وجود دارد . بدین منظور، ارتباط میان توانایی درک نحوی و توانایی پردا زش توالیهای شناختی در بیماران مبتلا به زبان پریشی بروکا اندازه گیری شد .
روش: این پژوهش از نوع توصیفی– مقایسه ای بود . ده بیمار زبان پریش بروکا از مراکز گفتاردرمانی دولتی تهران به صورت هدفمند انتخاب شدند و دو آزمون درک نحوی کاپلان و پردازش توالی های شناخ تی للکوف در مورد آنها اجرا و نتایج دو آزمون مقایسه شد .
یافته ها: نتایج نشان دادند که بین توانایی درک بعضی از ساخت های نحوی و توانایی پردازش توالی های شناختی این افراد ارتباط مستقیم وجود(ضریب همبستگی=۰/۵۰) . ناتوانی زبان پریشان بروکا در انتساب درست نقش های معنایی، به اختلال شناختی کلی تری مربوط می شود که ناشی از ضایعه ساخت های عصبی مشترک در پردازش درک زبانی و توالی شناختی است .
نتیجه گیری: برخلاف نظریه حوزه ای بودن زبان، تواناییهای زبانی انسان را نمی توان به یک قوه مستقل در ذهن محدود کرد و باید پذیر فت که تواناییهای زبانی و مهارتهای شناختی غیرزبانی در تعامل با یکدیگرند.
متن کامل [PDF 372 kb]   (3107 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1388/3/1 | پذیرش: 1388/5/1 | انتشار: 1388/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.