دوره 18، شماره 3 - ( پاییز 1395 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 17-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rafiei-Atani T, Hashemi-Namin M, Jahed-Motlagh M, Minaei-Bidgoli B. A Computational Model of Creative Mental Imagery Inspired by Islamic Philosophy. Advances in Cognitive Sciences 2016; 18 (3) :1-17
URL: http://icssjournal.ir/article-1-500-fa.html
رفیعی آتانی طیبه، هاشمی نمین مژده، جاهد مطلق محمدرضا، مینا یی بیدگلی بهروز. A Computational Model of Creative Mental Imagery Inspired by Islamic Philosophy. تازه های علوم شناختی. 1395; 18 (3) :1-17

URL: http://icssjournal.ir/article-1-500-fa.html


1- دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران.
چکیده:   (2477 مشاهده)
هدف: «تصور» چند شکل می تواند داشته باشد؟ به خاطرآوری تصاویری که قبلا دیده شده ؛ انتزاع یک تصویر از روی همه ی تصاویری که از یک مفهوم در ذهن وجود دارد؛ ایجاد یک تصویر جدید با استفاده از تصاویر دیده شده ی قبلی برای مفهومی که به ازای آن تصویری در ذهن وجود ندارد؟ منظور ما از تصور خلاق، نوع آخر است.
روش: مدل سازی محاسباتی تصور ـ به عنوان یک فرایند شناختی ـ به توصیف دقیق ساختارها (به عنوان جنبه های ایستا) و فرایندها (به عنوان جنبه های پویا) می پردازد و آن را در قالب الگوریتم ها برنامه هایی مبتنی بر علوم و فن آ وری کامپیوتر توصیف می کند. در این پژوهش سعی شده تا فرایند تصور خلاق انسان با استفاده از فلسفه ی اسلامی توضیح داده شده و بر مبنای آن یک الگوریتم قابل اجرا در رایانه ارائه شود.
یافته ها: طبق فلسفه ی اسلامی، متخیله قوه ای است که با ترکیب و یا تجزیه ی تصاویر و معانی موجود در خیال و حافظه، عمل تصور خلاق را شکل می دهد. نقش متخیله ی را می توان با یک الگوریتم چندمرحله ای احتمالاتی مدل کرد. به عنوان نمونه، مسیر اجرای الگوریتم پیشنهادی برای تصورِ مفهوم جدید به وسیله ی«درخت دارای چشم و دهان» نشان داده شده است. این مدل رایانشی قادر است تصاویری را تولید کند که انسان با استفاده از تصاویر دیده شده ی قبلی برای این مفهوم جدید خلق می کند.
نتیجه گیری: خلق تصویر جدید با ترکیب اجزای پایه (صور و معانی) صورت می گیرد ، بنابراین برای مدل سازی تصور خلاق می بایست به دو جنبه ی اساسی توجه داشت: اول، بازنمایی مناسب صور و معانی؛ دوم ، کشف و مدل سازی فرایندهای ذهنی برای ترکیب این اجزا.
متن کامل [PDF 1091 kb]   (1237 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/9/6 | پذیرش: 1396/9/6 | انتشار: 1396/9/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb