Pourmavedda K. A Comparative Study on Metacognition and its Relation to Aggression Among Addict Recovered Addict-and non-Addicted-to- Drugs Subjects. Advances in Cognitive Sciences 2016; 18 (1) :35-46
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-425-fa.html
گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
چکیده: (3661 مشاهده)
هدف: این پژوهش، مقایسهی فراشناخت و رابطه ی آن با پرخاشگری در معتادان، معتادان در حال ترک و غیرمعتادان است.
روش: در این مطالعه ی علی-مقایسهای و همبستگی، ۶۲ معتاد به مواد مخدر، ۵۱ معتاد درحال ترک و ۹۶ فرد غیرمعتاد، به روش دردسترس انتخاب شدند و به وسیله ی پرسشنامه ی فراشناخت ۳۰ سؤالی و پرسشنامه ی پرخاشگری اهواز (زاهدی فرد،۱۳۷۹) آزمون شدند.
یافتهها: تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین میانگین نمرات افراد معتاد در حال ترک و غیرمعتاد در زیرمقیاس باورهای منفی در مورد کنترل ناپذیری و خطر (۰/۰۲>p و ۳/۶۵F=)، باورهای مربوط به اطمینان شناختی (۰/۰۰۰۱P< و ۹/۲۷F=) و نیاز به کنترل افکار (۰/۰۰۰۱P< و ۱۴/۵۱F=) و مقیاس کل فراشناخت (۰/۰۰۰۱P< و ۹/۹۶F=) تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین تمام مؤلفههای فراشناخت در هر سه گروه با پرخاشگری رابطه ی مثبت و معنادار (۰/۰۰۰۱ و ۰/۰۵) نشان داد. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که ۰/۰۸درصد از واریانس رفتار خشم و عصبیت، ۱۰ درصد از رفتار کینهتوزی و لجاجت، ۱۲ درصد از رفتار توهین و تهاجم و ۱۳ درصد از رفتار پرخاشگری کلی بافراشناخت تبیین میشود.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که فراشناخت درافراد مبتلا به سوءمصرف مواد مخدر، ضعیفتر از افراد سالم است. همچنین افزایش میزان ناهماهنگی فراشناختی بر شدت پرخاشگری میافزاید. این نتایج، در پیشگیری و درمان اعتیاد و رفتارهای پرخاشگرانه، تلویحات مهمی در پی دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/8/25 | پذیرش: 1394/7/15 | انتشار: 1395/3/1