1- تخصصی علوم اعصاب، استادیار دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، تبریز، ایران.
2- دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی
3- دانشجوی کارشناسی روانشناسی بالینی
چکیده: (3887 مشاهده)
هدف: مطالعات مختلف نشان داد هاند که عوامل متعدد بر مدت زمان ادراک شده تأثیر میگذارند. در مطالعه حاضر این فرضیه بررسی شد که حالت های هیجانی به وسیله واژه های فارسی باعث ایجاد خطا در ادراک زمان می شوند.
روش: در این آزمایش، ۶۳ نفر از دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز به صورت داوطلبانه شرکت کردند. به همه شرکت کنندگان با استفاده از آزمون رایان های، مجموع های از کلمه های فارسی دارای بار هیجانی که از نظر (والانس) و برانگیختگی (با استفاده از آزمون خودارزیابی تصاویر آدمک) نمره گذاری شده بودند، به مدت دو، پنج و هشت ثانیه نشان داده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر دو عاملی، آزمون تحلیل واریانس، آزمون های تیمستقل و تیوابسته تحلیل شدند.
یافته ها: اثر اصلی نوع بار هیجانی واژه و مدت زمان ارائه واژه و همچنین اثر تعاملی دو متغیر مذکور معنادار بود. واژه-های دارای بار هیجانی (به ویژه واژه های منفی) کوتاه تر از کلمه های خنثی برآورد شدند (خطای برآورد پایین). خطای ادراک زمان پایین در واژه هایی که به مدت دو ثانیه ارائه شده بودند بیشتر بود.
نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان می دهد که هیجان بر ادراک زمان تأثیرمی گذارد. اساس تفسیر این نتایج مدل های توجهی ادراک زمان و مدل های مبتنی بر انگیختگی زمان است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1390/6/1 | پذیرش: 1390/8/1 | انتشار: 1390/10/1