دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1390 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 80-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشیار زبانشناسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- کارشناس ارشد دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده:   (3227 مشاهده)
هدف: پژوهش حاضر به بررسی یکی از پرکاربردترین حروف اضافه زبان فارسی، "از"، در چهارچوب معناشناسی شناختی می پردازد و قصد دارد با ارائه تحلیلی شناختی، مفهوم  پیش نمونه و مفاهیم متمایز این حرف اضافه را مشخص و شبکه معنایی آن را ترسیم نماید.
روش: ماهیت روش توصیفی  تحلیلی و نوع روش پیکره بنیاد است. پیکره انتخاب شده فرهنگ سخن انوری است و ابزار به کار گرفته شده، ابزار معنی شناسی شاختی است؛ مانند ابزارهای مقوله بندی، پیش نمونه، طرحواره های شناختی، چیرگی معنایی، شبکه معنایی و منظر اعلی.
نتیجه گیری: حرف اضافه "از" نشان می دهد ملاک های مشخص شده برای تعیین پیش نمونه از جمله بیشترین بسامد وقوع و ترکیب پذیری در مورد آن نیز صادق است. مفهوم پیش نمونه ای این حرف اضافه به عنوان مفهومی کانونی، شبکه ای معنایی ایجاد می نماید که معانی مستقیم و غیرمستقیم و همچنین عینی (فیزیکی) و انتزاعی (استعاره ای) در آن وجود دارند. این شبکه معنایی در خوش هبندی های متفاوت دسته بندی شده و جایگاه هریک به صورت ساختاری شعاعی از مفهوم پیش نمونه، نشان داده شده است.
متن کامل [PDF 943 kb]   (1559 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1389/9/1 | پذیرش: 1389/11/1 | انتشار: 1390/1/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.