valitabar Z, Hosseinsabet F, Beheshtiyan M. The Effect of Emotional Memory Management on Response to Intrusive Memories in Patients with Depression . Advances in Cognitive Sciences 2015; 16 (4) :42-52
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-261-fa.html
1- کارشناسی ارشد روان شناسی عمومی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
2- عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
3- عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی، تهران، ایران
چکیده: (2761 مشاهده)
هدف: خاطرات ناخوانده به بازیابی غیرارادی وقایع (معمولاً) ناخوشایند گذشته گفته می شود. پژوهشها نشان دادهاند که ارزیابی های منفی و راهبردهای مدیریتی ناکارآمد این بازیابیها با افسردگی ارتباط دارد. از اهداف اصلی برنامۀ آموزشی مدیریت حافظه هیجانی آموزش مهارت های سازگارانۀ مناسب با این بازیابیها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزشی مدیریت حافظۀ هیجانی بر کاهش پریشانی ناشی از بازیابی خاطرات ناخوانده، ارزیابی های منفی، واکنش سرکوب، نشخوار فکری و واکنش تجزیهای این بازیابی ها انجام شد.
روش: این پژوهش روی نمونهای از زنان ۲۵ تا ۳۵ سالۀ مراجعه کننده به فرهنگسرای معرفت صورت گرفت. ۱۱۲ نفر با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های بک و پاسخ به ناخوانده ها را تکمیل کردند. از میان ۲۸ نفر دارای ملاک های ورود به پژوهش، ۲۴ نفر با پژوهشگر همکاری کردند. این ۲۴ نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای داده شدند. پیش و پس از آموزش مدیریت حافظه هیجانی، هر دو گروه به پرسشنامه ها پاسخ دادند.
یافته ها: آموزش مدیریت حافظۀ هیجانی بر کاهش پریشانی مرتبط با بازیابی خاطرات ناخوانده، ارزیابی های منفی و واکنش سرکوب به بازیابی این خاطرات تأثیر داشت و پیگیری یک ماهه پایداری آن را تأیید کرد.یافته های آماری اثر آموزش مدیریت حافظۀ هیجانی بر کاهش نشخوارفکری و واکنش تجزیهای را تأیید نکرد.
نتیجه گیری: با استفاده از برنامۀ آموزشی مدیریت حافظۀ هیجانی، می توان مهارت هایی را که به مقابله با افسردگی و پیشگیری از بازگشت آن به افراد کمک میکند، آموزش داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/2/26 | پذیرش: 1393/6/26 | انتشار: 1393/10/2