Bagheri M, Mahnam A, Rajaei Z. Extracellular Excitability of the Axon Terminals: The Effects of their Morphological Characteristics. Advances in Cognitive Sciences 2015; 16 (4) :22-31
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-259-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی پزشکی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار مهندسی پزشکی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (5235 مشاهده)
هدف: تحریک الکتریکی سیستم اعصاب مرکزی، اجزای نورونی مختلفی را تحت تأثیر قرار میدهد. فعالشدن هر یک از این اجزا میتواند به پاسخ متفاوت سیستم عصبی منجر شود. مطالعات گذشته حاکی از آن است که در تحریک کاتدی، آکسون های عبوری و در تحریک آندی، بخش اولیۀ آکسون سلولهای محلی، تحریکپذیرتر از سایر اجزای نورونی اطراف الکترود هستند. در این مطالعات به پایانه های آکسونی چندان توجه نشده است، اما نتایج بعضی مطالعات تجربی، شواهدی دال بر تحریک پذیری زیاد پایانه ها ارایه می دهند. در این تحقیق با استفاده از یک مدل محاسباتی، تحریک پذیری پایانۀ آکسونی بررسی شد.
روش: به این منظور، اثر ویژگی های مختلف هندسی پایانۀ آکسونی، نظیر پایان یافتن فیبر در محل پایانه، شاخه بندی پایانه، وجود زایدههای سیناپسی مخروطیشکل و برجستگی در محل شاخه شدن آکسون بر تحریک پذیری آن (در مقایسه با سایر بخشهای آکسون) بررسی شد و حساسیت آستانۀ تحریک به این ویژگیها به دست آمد.
یافته ها: نتایج این شبیه سازیها نشان داد که انتهای فیبر عصبی تحریکپذیرتر از بخشهای میانی آن است. برآمدگی های پایانۀ آکسون نیز باعث افزایش تحریک پذیری می شود و آستانۀ تحریک کاتدی را تا ۳۴ درصد و آستانۀ تحریک آندی را تا ۵/۷ درصد کاهش میدهد. از سوی دیگر ،آکسونها در بخش پایانی خود شاخه بندی شده و با توجه به نتایج شبیه سازی، عامل دیگر افزایش تحریکپذیری پایانه ها می شوند و بدین وسیله میتوانند از آستانۀ تحریک کاتدی تا ۲۸درصد و از آستانۀ تحریک آندی تا ۷۸ رصد بکاهند.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که ویژگیهای هندسی پایانه های آکسونی به افزایش تحریک پذیری این بخش میانجامد و آن را یکی از مهمترین اهداف تحریک الکتریکی میسازد. فعال شدن پایانه های آکسونی با توجه به اثر مهاری یا تحریکی آنها بر نورونهای محلی میتواند آثار متفاوتی بر سیستم عصبی داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1392/11/26 | پذیرش: 1393/5/26 | انتشار: 1393/10/2