دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1382 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 36-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه روان‌پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ پژوهشکده علوم شناختی، تهران، ایران.
2- پژوهشکده علوم شناختی، تهران، ایران.
3- مؤسسه پژوهشگران بدون مرز، تهران، ایران.
چکیده:   (4204 مشاهده)

هدف: مواجهه با خشونت می‌تواند سبب ایجاد مشکلات متعدد بهداشت روان در کودکان و نوجوانان باشد. تا کنون مطالعات اندکی در این زمینه در جوامع شرقی انجام شده است. هدف از این مطالعه، شناسایی ارتباط میان مواجهه با خشونت و برخی از خصوصیات روان‌شناختی که نشانگر وجود پدیده انعطاف‌پذیری در فرد می‌باشند بوده است.
روش: ۵۰۰ دانش آموز مقاطع اول، دوم و سوم دبیرستان شهرستان رودهن در این مطالعه شرکت نمودند. ابزار مورد استفاده در مطالعه پرسشنامه خود- گزارش ارزیابی سلامت روانی و اجتماعی (SAHA)‌ بود که این مقاله بر اساس یافته‌های بدست آمده از برخی مقیاس‌های آن که عوامل مرتبط با انعطاف‌‌پذیری و عوامل حمایتی بوده‌اند، نوشته شده است. بر اساس پاسخ‌های داده شده به سؤالات مرتبط با مواجهه با خشونت، دانش‌آموزان در سه گروه بدون مواجهه، شاهد خشونت و قربانی خشونت از نظر عوامل ذکر شده مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: میزان افسردگی، رفتارهای ضد اجتماعی و مصرف سیگار به تدریج از گروه بدون مواجهه تا گروه قربانی خشونت افزایش و امید به آینده در همین جهت کاهش نشان ‌داد. گروه قربانی خشونت بیشترین گزارش را از جسمی سازی داشتند. شیوع علایم اضطرابی در بین سه گروه تفاوت معنی‌داری نداشت.
نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه تأکید بر وجود ارتباط میان مواجهه با خشونت و بروز مشکلات روانی- اجتماعی در نوجوانان دارند. به نظر می‌رسد شاهد خشونت بودن به تنهایی می‌تواند خطر بروز برخی اختلالات را افزایش دهد و در پیش‌بینی قدرت انعطاف‌پذیری افراد مؤثر باشد.

متن کامل [PDF 276 kb]   (6241 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1381/12/1 | پذیرش: 1382/2/1 | انتشار: 1382/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.