دوره 25، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 122-108 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jandaghian M, Setayeshi S, Razzazi F, Sharifi A. Development of a cognitive machine for the evaluation of emotions in the Iranian musical Dastgahs using brain emotional learning. Advances in Cognitive Sciences 2023; 25 (1) :108-122
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1485-fa.html
جندقیان مریم، ستایشی سعید، رزازی فربد، شریفی آرش. توسعه یک ماشین شناختی جهت ارزیابی عاطفی دستگاه‌های موسیقی ایرانی با استفاده از مدل یادگیری هیجانی مغز. تازه های علوم شناختی. 1402; 25 (1) :108-122

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1485-fa.html


1- دانشجوی دکتری هوش مصنوعی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2- دانشیار گروه مهندسی پرتو پزشکی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران
3- دانشیار دانشکده مکانیک، برق و کامپیوتر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
4- استادیار دانشکده مکانیک، برق و کامپیوتر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
چکیده:   (675 مشاهده)
مقدمه: ردیف موسیقی سنتی ایران شامل هفت دستگاه با نام‌­های شور، ماهور، سه‌گاه، چهارگاه، راست‌پنجگاه، همایون، نوا است که هر کدام عواطف خاصی را به شنونده انتقال می­‌دهد. بسیاری از صاحب­‌نظران عرصه موسیقی، ویژگی­‌های عاطفی ادراک شده از هر دستگاه موسیقی سنتی ایرانی را بر اساس تجربه به صورت کیفی تشریح کرده اند. ولی نه تنها آنان، بلکه افراد عادی هم در خصوص نوع و اندازه عواطف حاصل از یک دستگاه موسیقی توافق ندارند. زیرا پیش‌­زمینه عاطفی افراد متفاوت است. هدف از این مطالعه معرفی یک مدل شناختی است که قادر باشد ویژگی‌­های عاطفی هر دستگاه موسیقی را برای شنونده مشخص به صورت کمی پیش­‌بینی نماید.
روش ­کار: در این مطالعه یک مدل بهینه یادگیری عاطفی مغز معرفی شد که با مدل روان‌شناختی Thayer ادغام گشت تا بر اساس ویژگی­‌های خاص موسیقی دستگاهی ایرانی، الگوی عاطفی دستگاه‌­ها را کشف نماید. ما از ردیف میرزا­عبدلله به روایت داریوش طلایی استفاده کردیم و از 52 داوطلب خواستیم تا ارزش‌ 12 احساس مدل عاطفی Thayer را برای هر قطعه تعیین کنند.
یافته‌­ها: برای بررسی عملکرد سیستم، میانگین مربعات خطای سیستم برای داوطلبان بر اساس دستگاه به دست آمد. همچنین با جمع­‌بندی نتایج داوطلبان، یک ارزیابی کلی از ویژگی­‌های عاطفی دستگاه­‌های موسیقی ایرانی ارائه دادیم.
نتیجه­‌گیری: بررسی سیستم پیشنهادی ما را به این نتیجه می­‌رساند که نوعی عدم قطعیت ناشی از پیش­‌زمینه ادراکی افراد در عملکرد رفتاری و فیزیولوژیکی احساسات در مغز نهفته است.

 
متن کامل [PDF 1561 kb]   (231 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز
دریافت: 1401/8/17 | پذیرش: 1402/2/18 | انتشار: 1402/4/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb