دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 114-102 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه کامپیوتر، واحد فومن و شفت، دانشگاه آزاد اسلامی، فومن، ایران
2- استادیار گروه کامپیوتر، واحد فومن و شفت، دانشگاه آزاد اسلامی، فومن، ایران
چکیده:   (645 مشاهده)
مقدمه: احساسات پدیدههای متغیر با زمانی هستند که به عنوان پاسخی به محرک‌ها ایجاد می‌شوند. در راستای تشخیص احساس به صورت پیوسته میتوان از پاسخ سیگنال‌های مغزی و حالت‌های چهره به محرک ویدیویی استفاده کرد. به این صورت که مجموعهای از فیلمهای محرک برای بینندگان به نمایش گذاشته میشود و همزمان سیگنال‌های مغزی و حالتهای چهره‏ آنها به ‌طور پیوسته ضبط میگردد و سطح ظرفیت آنها (احساسات منفی تا مثبت) ثبت می‏‌شود.
روش کار: هدف از این پژوهش، شناخت احساسات انسانی با استفاده از تحلیل سیگنال‌های الکتروانسفالوگرافی بود. در این مطالعه، برای تشخیص احساسات با استفاده از شبکه عصبی کانولوشنال فازی که ویژگی‌های بهینه و موثر را خود از سیگنال الکتروانسفالوگرافی انتخاب می‌کند جهت تشخیص و بازشناسی حالات هیجانی افراد مختلف ارائه می‌شود. در روش پیشنهادی ابتدا سیگنال الکتروانسفالوگرافی به باندهای مختلف آلفا، بتا و گاما تجزیه شده و سپس عمل تشخیص هوشمند انجام خواهد شد.
یافته‌ها: نتایج آزمایشات نشان می‌دهد که حالت آرامش و خستگی در باند آلفا بهتر و به ‌ترتیب با دقت 2/94 درصد و 8/78 درصد بازشناسی می‌شود. در باند گاما شادی بهتر و با دقت 2/92 درصد شناسایی می‌شود و در نهایت در باند بتا، ترس با دقت 3/92 درصد بازشناسی خواهد شد.
نتیجه­‌گیری: دیده می‌شود که مدل پیشنهادی با استفاده از شبکه عصبی کانولوشنال از دقت بالایی در بازشناسی احساسات برخوردار است همچنین استفاده از منطق فازی در روش پیشنهادی دقت بازشناسی را در کلیه باندها بالا برده است.

 
متن کامل [PDF 1088 kb]   (298 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز
دریافت: 1401/6/5 | پذیرش: 1401/10/7 | انتشار: 1401/11/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.