دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 157-146 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه روان‌شناسی بالینی، واحد خلخال، دانشگاه آزاد اسلامی، خلخال، ایران
2- استاد مدعو گروه روان‌شناسی بالینی، واحد خلخال، دانشگاه آزاد اسلامی، خلخال، ایران/ دکتری تخصصی روان‌شناسی، مرکز تحقیقات اختلالات رفتاری و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پژشکی همدان، همدان، ایران
چکیده:   (727 مشاهده)
مقدمه: بیماری مالتیپل اسکلروزیس روی بهزیستی روان‌­شناختی بیماران تأثیر منفی دارد و از طرفی راهبردهای نظم‌جویی شناختی هیجان به منظور پیشگیری از مشکلات روان­‌شناختی حائز اهمیت می­‌باشند. لذا این مطالعه با هدف تعیین پیش­‌بینی عوامل روان­‌شناختی از جمله سخت­‌رویی، تاب­‌آوری و تمایزیافتگی خود بر اساس راهبردهای نظم­‌جویی شناختی هیجان در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش­ کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی_تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس ساکن در شهرستان همدان در سال 1399 بود که بر اساس آمار اخذ شده از انجمن MS همدان تعداد آنها 3050 نفر بود. بر اساس جدول مورگان 341 نفر از آنان به شیوه نمونه‌گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار اندازه­‌گیری شامل پرسشنامه سخت‌رویی Kobasa و همکاران، پرسشنامه تاب‌آوری Connor و Davidson، پرسشنامه تجدید نظر شده خودتمایزیافتگی Skowron و  Schmittو پرسشنامه نظم‌جویی شناختی هیجان Garnefski و همکاران بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم­‌افزار SPSS-23 و از آزمون­‌های همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده گردید.
یافته­‌ها: نتایج نشان داد بین نظم‌جویی شناختی هیجان با سخت‌رویی (392/0r=)، تاب‌آوری (165/0r=) و تمایزیافتگی خود (23/0r=) در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس رابطه مستقیم و معناداری وجود داشت (001/0P<). همچنین بر اساس نتایج آزمون رگرسیون عوامل سخت‌­رویی، تاب­‌آوری و تمایزیافتگی خود به­ صورت معناداری توانایی پیش­‌بینی سطح نظم­‌جویی شناختی هیجان در مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس را دارند (001/0P<).
نتیجه­‌گیری: استفاده بیماران مالتیپل اسکلروزیس از نظم‌جویی شناختی هیجان منجر به بهبود سخت‌رویی، تاب‌آوری و تمایزیافتگی خود در آنان می­شود. لذا به مراقبان سلامت توصیه می‌­شود به دنبال آموزش و تقویت نظم‌جویی شناختی هیجان در این بیماران باشند تا سخت‌رویی، تاب‌آوری و تمایزیافتگی خود را در آنان برای مقابله با شرایط سخت بیماری افزایش دهند.

 
متن کامل [PDF 851 kb]   (284 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب شناختی
دریافت: 1401/2/28 | پذیرش: 1401/10/5 | انتشار: 1401/11/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.