1- گروه روانشناسی بالینی، واحد خلخال، دانشگاه آزاد اسلامی، خلخال، ایران
2- استاد مدعو گروه روانشناسی بالینی، واحد خلخال، دانشگاه آزاد اسلامی، خلخال، ایران/ دکتری تخصصی روانشناسی، مرکز تحقیقات اختلالات رفتاری و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پژشکی همدان، همدان، ایران
چکیده: (727 مشاهده)
مقدمه: بیماری مالتیپل اسکلروزیس روی بهزیستی روانشناختی بیماران تأثیر منفی دارد و از طرفی راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان به منظور پیشگیری از مشکلات روانشناختی حائز اهمیت میباشند. لذا این مطالعه با هدف تعیین پیشبینی عوامل روانشناختی از جمله سخترویی، تابآوری و تمایزیافتگی خود بر اساس راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی_تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس ساکن در شهرستان همدان در سال 1399 بود که بر اساس آمار اخذ شده از انجمن MS همدان تعداد آنها 3050 نفر بود. بر اساس جدول مورگان 341 نفر از آنان به شیوه نمونهگیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار اندازهگیری شامل پرسشنامه سخترویی Kobasa و همکاران، پرسشنامه تابآوری Connor و Davidson، پرسشنامه تجدید نظر شده خودتمایزیافتگی Skowron و Schmittو پرسشنامه نظمجویی شناختی هیجان Garnefski و همکاران بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS-23 و از آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد بین نظمجویی شناختی هیجان با سخترویی (392/0r=)، تابآوری (165/0r=) و تمایزیافتگی خود (23/0r=) در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس رابطه مستقیم و معناداری وجود داشت (001/0P<). همچنین بر اساس نتایج آزمون رگرسیون عوامل سخترویی، تابآوری و تمایزیافتگی خود به صورت معناداری توانایی پیشبینی سطح نظمجویی شناختی هیجان در مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس را دارند (001/0P<).
نتیجهگیری: استفاده بیماران مالتیپل اسکلروزیس از نظمجویی شناختی هیجان منجر به بهبود سخترویی، تابآوری و تمایزیافتگی خود در آنان میشود. لذا به مراقبان سلامت توصیه میشود به دنبال آموزش و تقویت نظمجویی شناختی هیجان در این بیماران باشند تا سخترویی، تابآوری و تمایزیافتگی خود را در آنان برای مقابله با شرایط سخت بیماری افزایش دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1401/2/28 | پذیرش: 1401/10/5 | انتشار: 1401/11/30