دوره 24، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 167-156 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezayati Charan A, Gharibzadeh S. How realistic are we?: Investigating the degree of alignment between our perception and the objective reality. Advances in Cognitive Sciences 2022; 24 (2) :156-167
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1411-fa.html
رضایتی چران آرمان، غریب‌زاده شهریار. ما چقدر واقع‌گرا هستیم؟: بررسی میزان مطابقت بین ادراک ما و واقعیت بیرونی. تازه های علوم شناختی. 1401; 24 (2) :156-167

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1411-fa.html


1- دانشجوی دکتری علوم شناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (701 مشاهده)
مقدمه: مساله ادراک و رابطه آن با واقعیت بیرونی از مساله­‌های قدیمی در فلسفه است. این مساله در دوران معاصر در علوم شناختی هم مطالعه شده است. مهم­ترین بررسی­‌ها در این زمینه متعلق به پژوهشگران حوزه ادراک بینایی است. نظریات سنتی­‌تر در این حوزه مدعی هستند که دستگاه ادراکی زمانی اثربخش خواهد بود که بتواند واقعیت بیرونی را هرچه دقیق­‌تر نمایش دهد و بنابراین منطق تکامل و انتخاب طبیعی باید به ایجاد سیستم­‌های ادراکی منطبق بر واقعیت منجر شده باشد اما از سوی دیگر نظریه­‌های افراطی­‌ای نظیر نظریه میانجی ادراکی وجود دارند که ادعا می‌کنند برخلاف نظریه­‌های کلاسیک، انتخاب طبیعی منجر به تطور دستگاه ادراکی به گونه‌ای می‌شود که ادراکات ما هیچ ارتباطی با واقعیت بیرونی نداشته باشند. ما در کارهای پیشین خود نشان داده­‌ایم که حالت بهینه آن است که دستگاه ادراکی ما تقریبی از واقعیت را ارائه کند.
روش کار: در این مطالعه از مدل­سازی ریاضی در چارچوب مدل­سازی عامل مبنا (Agent-Based Modeling) استفاده شد.
یافته‌­ها: نشان داده­‌ایم که حتی با شرط­ه‌ای سخت­‌گیرانه دستگاه ادراکی ما می‌تواند با تقریبی نزدیک به ۵۰ درصد واقعیت را نمایش دهد. همچنین با افزایش رده­‌های ادراکی برای گونه تقریب زننده واقعیت تا سطح نزدیک به ۴۰ درصد، همچنان این گونه مزیت بقای بیشتری از گونه­های با میانجی ادراکی و واقع­گرای دقیق خواهد داشت.
نتیجه­‌گیری: برخلاف نظریه میانجی ادراکی، در صورت لحاظ شرایط واقعی محیطی، نه تنها تکامل امکان بقای گونه­هایی که بین ادراک آنها و واقعیت هم‌خوانی وجود دارد را فراهم می‌کند، بلکه حتی امکان شکل­گیری و بقای دستگاه­های ادراکی تقریب­زننده واقعیت با حد قابل قبولی از دقت تقریب را نیز ممکن می‌کند.
متن کامل [PDF 1152 kb]   (247 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز
دریافت: 1401/1/23 | پذیرش: 1401/2/29 | انتشار: 1401/5/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb