دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 169-159 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimzadeh O. The role of focused and distributed attention in aesthetic perceptual experience. Advances in Cognitive Sciences 2022; 23 (4) :159-169
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1367-fa.html
کریم‌زاده امید. نقش توجه متمرکز و توجه توزیع‌شده در تجربه زیبایی‌شناختی. تازه های علوم شناختی. 1400; 23 (4) :159-169

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1367-fa.html


استادیار فلسفه، پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (1235 مشاهده)
مقدمه: این مقاله در پی آن است تا با تکیه بر پژوهش­‌های معاصر در حوزه‌های علوم شناختی و فلسفه ذهن معاصر نظریه‌ای برای توضیح چگونگی ادراک زیبایی­‌شناختی تصاویر ارائه کند. از منظر فلسفی، چنین نظریه‌ه­ای را می‌توان برای تبیین سایر جنبه‌های هنری، معنایی یا اجتماعی تصویر نیز به کار گرفت اما در این مقاله کوشش می­‌شود نشان داده شود که چگونه می­‌توان از این نظریه برای تبیین چگونگی وقوع تجربه زیبایی­‌شناختی در مورد تصاویر استفاده کرد.
روش کار: در این مقاله منابع دست ­اول و اصلی مورد استفاده قرار گرفته­‌اند و کوشش شده است با استفاده از روش تحلیل مفهومی و به­ کار­گیری شیوه متعارف استدلال فلسفی نتایج مورد نظر به دست آیند.
یافته­‌ها: پس از معرفی مفاهیم فلسفی لازم برای طرح این بحث و نیز توضیح مفهوم توجه زیبایی­‌شناختی، نظریه­‌های رقیب دیگری که برای ادراک تصویر وجود دارند به اختصار بررسی می­‌شوند و علل ناکامی آنها توضیح داده می­‌شود. به ­علاوه نشان داده می­‌شود که چگونه می‌توان یکی از مهم­ترین ویژگی­‌های تجربه زیبایی­‌شناختی - که عاری بودن آن از منفعت عملی است- را از طریق این نظریه ادراک تصویر توضیح داد. مقاله سپس با تفکیک دو شی کاملاً متمایز از یکدیگر هنگام ادراک تصویر-رویه تصویر به عنوان یک شیء دوبعدی و شیء سه ­بعدی تصویر شده درون تصویر- روایتی از چگونگی رابطه این دو شیء هنگام ادراک تصویر به دست می­دهد.
نتیجه‌­گیری: نتیجه مقاله توصیه‌ه­ای است که با استفاده از این نظریه می‌توان به افراد غیرمتخصص در هنر ارائه کرد برای این که بتوانند جنبه زیبایی­‌شناختی تصاویر غیرواقع­‌نما را بهتر درک کنند
.
متن کامل [PDF 828 kb]   (320 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: فلسفه ذهن و زبان شناسی شناختی
دریافت: 1400/9/6 | پذیرش: 1400/9/9 | انتشار: 1400/11/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb