دوره 24، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 55-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.KHU.REC.1399.01


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری روان‌شناسی سلامت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- استاد روان‌شناسی بالینی، گروه روان‌شناسی بالینی، دانشگاه خوارزمی، موسسه آموزش عالی علوم شناختی تهران، ایران
3- استادیارگروه نورولوژی، گروه بیماری‌های مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
4- استادیار گروه آموزشی بیوالکتریک، دانشکده مهندسی پزشکی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران
چکیده:   (1677 مشاهده)
مقدمه: آسیبِ شناختیِ خفیف از شایع­ترین مشکلات شناختی دوران سالمندی است که از آن جمله می‌‌‌­توان به نقص در حافظه ­کاری اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر طراحی، امکان­‌سنجی و تاثیر یک برنامه توانمندسازی شناختی با استفاده از فناوری واقعیت مجازی در راستای بهبود حافظه­‌کاری دیداری و کلامی این افراد بود.
روش کار: پژوهش حاضر در قالب یک طرح شبه‌­آزمایشی پیش­‌آزمون، پس­‌آزمون به همراه پیگیری انجام شد. از بین سالمندان دارای آسیب شناختی خفیف 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارش شدند. ابزار ارزیابی شامل آزمون­‌های فراخنای ­ارقام و فراخنای ­نمادی بود که در 3 مرحله‏ پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری پس از یک ماه اجرا شد. مداخله شامل برنامه مبتنی بر واقعیت مجازی بود که برای10 جلسه 30 دقیقه‌‏ای طراحی شد. روش‌­های آماری پژوهش حاضر از طریق نرم‌افزار SPSS-26 انجام شد.
یافته­‌ها: نتایج تحلیل واریانس درون­‌گروهی_بین­‌گروهی مختلط بیانگر تفاوت معنادار بین دو گروه آزمایش و کنترل در فراخنای ­ارقام و فراخنای ­نمادی بود. بین میانگین فراخنای ­ارقام در مرحله پیش­‌آزمون با دو مرحله پس­‌آزمون و پیگیری و همچنین دو مرحله پس­‌آزمون و پیگیری تفاوت معنادار مشاهده شد. میانگین فراخنای ­نمادی در مرحله پیش­‌آزمون با دو مرحله پس­‌آزمون و پیگیری از تفاوت معناداری برخوردار بود. اما میان نتایج دو مرحله پس­‌آزمون و پیگیری تفاوت معنادار ملاحظه نشد.
نتیجه­‌گیری: نتایج حاصل نشان داد توانمندسازی شناختی مبتنی بر فناوری واقعیت مجازی می‌تواند منجر به بهبود حافظه‌ کاری سالمندان مبتلا به آسیب شناختی خفیف شود و ماندگاری اثر در پیگیری یک ماه بعد نیز در فراخنای ارقام مشاهده شد.

 
متن کامل [PDF 892 kb]   (477 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روان شناسی شناختی
دریافت: 1400/6/7 | پذیرش: 1400/9/14 | انتشار: 1401/2/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.