دوره 23، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 134-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 9990
Ethics code: IR.IUMS.REC.1399.1281


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajimohammadi H, Zabbah S, Hatami J, Ebrahimpour R. Perceptual decision-making in the presence of natural stimulus: A behavioral study. Advances in Cognitive Sciences 2021; 23 (3) :119-134
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1264-fa.html
حاجی محمدی حدیثه، ذباح سجاد، حاتمی جواد، ابراهیم پور رضا. تصمیم‌گیری ادراکی در حضور محرک طبیعی: یک مطالعه رفتاری. تازه های علوم شناختی. 1400; 23 (3) :119-134

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1264-fa.html


1- مدل‌سازی شناختی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- محقق پسادکترا، پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، پژوهشکده علوم شناختی، تهران، ایران
3- دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران و موسسه آموزش عالی علوم شناختی، پردیس، ایران
4- استاد، گروه هوش‌ مصنوعی، دانشکده کامپیوتر، دانشگاه تربیت دبیر رجایی، تهران، ایران
چکیده:   (1890 مشاهده)
مقدمه: بررسی کمّی تاثیر اطلاعات چندگانه مکانی در تصمیم‌گیری ادراکی، به دلیل پیچیدگی کنترل این اطلاعات در محرک‌های طبیعی کمتر مورد توجه بوده ‌است. در این پژوهش با کنترل نظام‌مند تعداد و حجم اطلاعات مکانی در یک محرک طبیعی، به مقایسه کمّی وزن این اطلاعات و تاثیر آن در تفکیک چهره‌های خنثی پرداخته می‌شود. اهمیت این مسئله در مطالعه‌ کمّی یک محرک پیچیده طبیعی در بستر تصمیم‌گیری ادراکی است.
روش‌ کار: آزمونی با قابلیت کنترل نظام‌مند اطلاعات چندگانه مکانی (ناحیه چشم، بینی و دهان) با ادغام تصاویر چهره طراحی و اجرا شد. این تصاویر متشکل از یک یا سه مولفه حاوی اطلاعات مکانی متغیر در زمان بودند که با ماسک ترکیب و به صورت تصادفی با سطوح سختی متفاوت نمایش داده می‌شدند. از شرکت‌کنندگان خواسته شد تا شباهت بیشتر محرک به یکی از دو نمونه چهره را به صورت پاسخ ‌آزاد اعلام کنند.
یافته‌ها: دامنه مثبت کرنل‌های روان‌فیزیک برای هر مولفه، نشان می‌دهد اخذ تصمیم با جمع‌آوری اطلاعات مکانی صورت می‌گیرد. دامنه کرنل‌ برای تمام مولفه‌ها در آزمایه‌های سه ‌مولفه‌ای تفاوت معناداری از صفر دارد که حاکی از اثر تقویت‌کننده وزن اطلاعات مولفه‌ها در راهبردهای تصمیم است. جمع‌آوری اطلاعات چندگانه مکانی را می‌توان به صورت عمدتا خطی و با وزن موثر هر مولفه با مدل جمع‌آوری بی‌نقص شواهد توضیح داد.
نتیجه‌گیری: سازوکار تصمیم‌گیری ادراکی در حضور محرک طبیعی با جمع‌آوری بی‌نقص اطلاعات مکانی_زمانی قابل توصیف است. این پژوهش توسعه‌ای از مطالعات پیشین در حضور محرک‌های ساده است که حاوی اطلاعات یکنواخت مکانی بوده‌اند.
 
متن کامل [PDF 1551 kb]   (358 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز
دریافت: 1399/12/26 | پذیرش: 1400/2/27 | انتشار: 1400/8/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb