دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1389 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 58-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- روان‌شناسی عمومی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه روان‌شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
3- دانشیار گروه علوم پزشکی، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (2721 مشاهده)
هدف: در این پژوهش، برای فهم بیشتر ویژگی­های شخصیتی متفاوت افراد دارای تفکر خلاق، کمّیت و کیفیت سازوکار­های دفاعی و سبک دفاعی آنها بررسی شده است.
روش: ابتدا با استفاده از روش نمونه­ گیری در دسترس، ۲۵۸ نفر از دانشجویان دختر کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه تربیت مدرس، پرسشنامۀ تفکر خلاق عابدی را تکمیل کردند. سپس از میان این شرکت­کنندگان، دو گروه ۳۰ نفری از آزمودنی­هایی که بیشترین و کمترین نمرات را در این آزمون گرفته بودند، به عنوان دو گروه مقایسۀ پژوهش انتخاب شدند. برای سنجش سبک و سازوکار­های دفاعی از پرسشنامۀ سبک­های دفاعی استفاده شد. در پایان، داده­ها به وسیلۀ آزمون
t برای گروه­های مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ­ها: افراد دارای تفکر خلاق و افرادی که از تفکر خلاق کمتری برخوردارند، در نرخ کلّی استفاده از سازوکارهای دفاعی تفاوتی با هم ندارند. سبک دفاعی افراد دارای تفکر خلاق، رشدیافته­تر از افراد دارای تفکر کمتر خلاق است؛ و افراد دارای تفکر کمتر خلاق، بیشتر از الگوی سازوکارهای دفاعی رشدنایافته استفاده می­کنند. به طور کلّی، ویژگی اصلی الگوی دفاعی گروه دارای تفکر خلاق، در مقایسه با گروه دارای تفکر کمتر خلاق، استفادۀ زیاد آنها از سازوکار­های دفاعی رشدیافتۀ والایش، طنز و پیشاپیش­نگری و سازوکار­های رشدنایافتۀ دلیل­تراشی، تجزیه و انکار است؛ در حالی که مشخصۀ اصلی الگوی دفاعی گروه دارای تفکر کمترخلاق، استفادۀ زیاد آنها از سازوکارهای دفاعی رشدنایافتۀ فرافکنی، به عمل­درآوری، دوپاره‌سازی، رفتار پرخاشگرانه- منفعلانه، خیال­پردازی، جابه­جایی و جسمانی­سازی است.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعۀ حاضر بار دیگر بر اهمیت تفاوت گذاشتن بین دو حوزۀ عمدۀ خلاقیت تأکید می­کند. به علاوه، همسو با یافته­های تحقیقات پیشین، نتایج نشان می­دهند که افراد دارای تفکر خلاق به دلیل استفاده از نوعی سبک دفاعی خلاق، از افراد دارای تفکر کمترخلاق متمایزند. 
متن کامل [PDF 750 kb]   (921 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1389/2/5 | پذیرش: 1389/5/21 | انتشار: 1389/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.