دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 116-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 3522/01
Ethics code: IR.UT.PSYEDU.REC.1399.029


XML English Abstract Print


1- دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره مدرسه، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، پردیس البرز دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- استادیار، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (1111 مشاهده)
مقدمه: پژوهش‌ها نشان داده‌اند دانش‌آموزان با موقعیت­‌هایی رو‌به‌رو می شوند که در آنها نمی‌توانند خواسته‌های خود را برآورده کنند و برای انجام تمرینات خود به کمک دیگران نیاز دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر کمک‌­طلبی دانش­‌آموزان در دو سطح دانش‌­آموز و والدین انجام شد.
روش کار: در قالب یک مطالعه‌ همبستگی 400 دانش‌­آموز دختر دوره متوسطه نخست در پایه‌های هفتم و هشتم در سال تحصیلی 1398-1399 به روش نمونه‌­گیری خوشه­‌ای چند مرحله‌­ای از 16 کلاس در مدارس مختلف شهر یزد انتخاب شدند. دانش‌­آموزان، پرسشنامه‌­های کمک‌­طلبی Rya و ‌‌‌Pintrich و جهت­‌گیری هدفی دانش‌­آموزان و والدین Midgley و همکاران را تکمیل نمودند. از تحلیل دو سطحی (دانش‌­آموز و والدین) با نرم­‌افزار HLM برای تحلیل داده‌­ها استفاده شده است.
یافته­‌ها: یافته­های حاصل از تحلیل چند سطحی و بر اساس مدل غیرشرطی، 27 درصد از واریانس کمک­‌طلبی توسط عوامل سطح خانواده و 73 درصد توسط عوامل سطح دانش‌­آموز تبیین شد که نشان­‌دهنده­ تغییرپذیری کافی متغیر وابسته در بین سطوح مختلف است، اما با ورود پیش­بین­ی‌های سطح دانش­‌آموز و خانواده و بررسی رابطه آنها با متغیر وابسته، میزان تبیین در مدل کامل در مورد متغیرهای سطح دانش­‌آموز به 6 درصد و در مورد سطح خانواده به 18 درصد تغییر یافت. در سطح دانش‌­آموز، متغیرهای جهت­‌گیری هدفی تبحری و اجتناب ­عملکرد به طور معناداری کمک­‌طلبی را پیش­بینی کرد (001/0>P). جهت­‌گیری هدف تبحری و عملکردی والدین در سطح خانواده پیش­بین معناداری برای کمک‌­طلبی در این سطح بود (001/0>P).
نتیجه­‌گیری: به دلیل معناداری مثبت جهت­‌گیری هدف تبحری والدین، شایسته است تا در خانواده­‌ها شرایطی فراهم شود تا دانش‌­آموزان بر جهت­‌گیری هدف تبحری تاکید کرده و در مواجهه با تکالیف یادگیری دشوار از کمک­‌طلبی بهره بگیرند.
 
متن کامل [PDF 991 kb]   (241 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روان شناسی شناختی
دریافت: 1399/7/23 | پذیرش: 1400/7/26 | انتشار: 1400/11/11

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.