دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1384 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 59-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- مرکز مشاوره آفتاب، اصفهان، ایران
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، ایران.
چکیده:   (5613 مشاهده)
مقدمه: این گزارش تحقیقی است که اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) را در کاهش و پیشگیری از افکار خودآیند منفی،‌ نگرش ناکارآمد افسردگی و اضطراب بررسی کرده است.
روش: در این کارآزمایی عرصه‌ای، ۶۵ دانشجوی دختر ساکن خوابگاه دانشگاه اصفهان، به صورت تصادفی، انتخاب شدند و در دو گروه گواه و آزمایشی قرار گرفتند. گروه آ‌زمایشی در طی هشت جلسه دو ساعته، به صورت گروهی، به شیوه
(MBCT) آموزش دیدند. آزمودنی‌ها پرسشنامه افسردگی و اضطراب بک، مقیاس نگرش ناکارآمد و پرسشنامه افکار خودآیند را قبل از شروع آموزش و در مقاطع مورد نظر، جلسات چهارم و هشتم و ۶۰ روز پس از پایان آموزش تکمیل کردند. گروه گواه بدون هیچ آموزشی فقط پرسشنامه‌های فوق را پر کرد.
یافته‌ها: کاربرد تحلیل واریانس دوطرفه با اندازه‌های تکراری نشان داد که روش
(MBCT) در کاهش افسردگی، اضطراب، نگرش ناکارآمد و افکار خود آیند مؤثر است. همچنین این روش می‌تواند در پیشگیری از افسردگی و اضطراب نقش داشته باشد.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد ذهن‌آگاهی به وسیله «آموزش کنترل توجه» مؤثر واقع ‌شود و از عود و بازگشت افسردگی و اضطراب پیشگیری ‌‌کند. در این مقاله، رهنمودهای کاربردی نتایج تحقیق حاضر، مورد بحث قرار خواهد گرفت.

 
متن کامل [PDF 336 kb]   (3516 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1383/8/27 | پذیرش: 1383/10/28 | انتشار: 1384/1/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.