دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 74-65 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناس ارشد رفتار حرکتی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- استادیار رفتار حرکتی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (2141 مشاهده)
           مقدمه: انعطاف‌پذیری شناختی به عنوان توانمندی فرد در برقراری تعادل زیستی و روانی در شرایط خطرناک است و با افزایش سن کاهش می‌یابد. تمریناتی که بتواند انعطافپذیری شناختی را بهبود ببخشند از اهمیت زیادی برخوردارند. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی یک دوره تمرینات ورزش مغزی بر انعطاف­پذیری شناختی مردان سالمند بود.
روش کار: پژوهش حاضر نیمه ­آزمایشی با طرح پیش‌­آزمون_پس‌­آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه سالمندان مرد عضو کانون بازنشستگان شرکت نیشکر شهر شوش در سال 1397 بودند که از میان آنان 30 شرکت­‌کننده به صورت تصادفی و در دسترس انتخاب و در دو ­آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). گروه ­آزمایش طی هشت هفته، هفته­‌ای دو جلسه 30 دقیقه­‌ای به اجرای تمرینات ورزش مغزی پرداختند. از آزمون دسته­‌بندی کارت ویسکانسین را برای ارزیابی انعطاف‌­پذیری شناختی استفاده شد. داده‌­ها به وسیله آزمون تحلیل کوواریانس یک­راهه در سطح معناداری (05/0P) به کمک نرم‌­افزار SPSS-25 تحلیل شد.
یافته­‌ها: نتایج نشان­‌دهندۀ وجود تفاوت معنادار بین گروه ­آزمایش و کنترل انعطاف­‌پذیری شناختی بود (01/0>P). با توجه به مقادیر میانگین گروه­‌ها مشخص شد که گروه ­آزمایش دارای انعطاف­‌پذیری شناختی بهتری نسبت به گروه کنترل بود.
نتیجه­‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که یک دوره تمرینات ورزش مغزی موجب افزایش انعطاف­‌پذیری شناختی سالمندان می­شود. بنابراین به مربیان و شاغلین در حوزه سالمندان پیشنهاد می­شود برای بهبود انعطاف­‌پذیری از این روش جدید تمرینی استفاده شود.                       
متن کامل [PDF 820 kb]   (659 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: آموزش و پرورش و بازتوانی شناختی
دریافت: 1399/5/27 | پذیرش: 1399/8/14 | انتشار: 1399/11/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.