دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1400 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- پژوهشگر پسا دکتری روان‌شناسی شناختی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- استادیار روان‌شناسی سلامت، گروه روان‌شناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
3- استاد روان‌شناسی بالینی، گروه روان‌شناسی بالینی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
4- دانشیار روان‌شناسی تربیتی، گروه روان‌شناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده:   (4890 مشاهده)
مقدمه: اندازه­‌گیری مبتنی بر عملکرد کارکردهای اجرایی با محدودیت­‌های متعددی مواجه است، مقیاس‌­های درجه­‌بندی به عنوان جایگزین­‌های مناسب پیشنهاد می­‌شوند. از این ­رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی­های روان­سنجی مقیاس درجه­‌بندی رفتاری کارکردهای اجرایی-ویراست دوم در کودکان 6 تا 12 سال انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر در قالب یک طرح همبستگی انجام شد. نمونه آماری پژوهش شامل 470 نفر از  والدین، دانش­آموزان 6 تا 12 سال (9/48 درصد دختر و 1/51 درصد پسر) در مدارس ابتدایی شهر تهران بود. تجزیه و تحلیل یافته­ها با استفاده از روش­های آماری آلفای کرونباخ، همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل واریانس چند متغیری، از طریق نرم‌افزار­هایSPSS-25  و AMOS-24 انجام شد.
یافته‌­ها:تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ساختار سه عاملی (شاخص‌های رفتاری، هیجانی و شناختی) با 9 خرده مقیاس (بازداری، خود پایشی، جابجایی، کنترل هیجانی، آغازگری، حافظه کاری، برنامه‌ریزی/سازمان‌دهی، پایش تکلیف و سازمان­دهی مواد) مقیاس درجه­‌بندی رفتاری کارکردهای اجرایی - ویراست دوم برای کودکان ایرانی از برازش لازم برخوردار است. همسانی درونی این مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ برای شاخص­‌ها بین 91/0 تا 93/0 و برای خرده مقیاس­‌ها نیز بین 87/0 تا 92/0 به دست آمد. همچنین پایایی بازآزمایی این مقیاس 89/0 به دست آمد. روایی همگرا با مقیاس کارکردهای اجرایی Coolidge و روایی تشخیصی بین گروه عادی و بالینی نیز خوب گزارش شد.
نتیجه­‌گیری: با توجه به یافته­‌های به دست آمده می‌توان عنوان کرد که نسخه فارسی مقیاس درجه­‌بندی رفتاری کارکردهای اجرایی-ویراست دوم، جهت سنجش کارکردهای اجرایی کودکان دبستانی در ایران از ویژگی­های روان­سنجی مناسبی برخوردار است و می‌تواند ابزار قابل اعتمادی در موقعیت‌های بالینی و پژوهشی باشد.


متن کامل [PDF 877 kb]   (1279 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روان شناسی شناختی
دریافت: 1399/5/21 | پذیرش: 1399/9/20 | انتشار: 1399/12/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.