دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 113-105 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری فلسفه ذهن، موسسه آموزش علوم شناختی، تهران، ایران
2- استادیار فلسفه، گروه فلسفه ذهن، موسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
3- دکترای فلسفه ذهن، موسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
چکیده:   (2496 مشاهده)
مقدمه: فیزیکالیزم دیدگاهی است که معتقد است هر چیزی فیزیکی است و آگاهی پدیداری را یک پدیده فیزیکی می­­‌داند. هدف ما در این مقاله این است که از طریق استدلال تصورپذیری زامبی که توسط Chalmers مطرح شده ­است نشان دهیم که آگاهی پدیداری یک پدیده فیزیکی نیست در نتیجه مدعای فیزیکالیزم کاذب است.
روش کار: این پژوهش بر اساس مطالعه منابع اصلی و دست اول پیرامون بحث مذکور شکل گرفته ­است و تلاش کرده‌­ایم تا از طریق تحلیل مفهومی و استدلا­ل‌­های فلسفی و منطقی به نتایجی درباره آگاهی پدیداری دست یابیم.
یافته‌­ها: طبق استدلال تصورپذیری زامبی، موجودی که از نظر فیزیکی مانند انسان است اما فاقد آگاهی پدیداری می­‌باشد تصورپذیر است و اگر این موجود تصورپذیر باشد، آنگاه آن امکان­‌پذیر است و امکان­‌پذیری این موجود نشان می‌­دهد که آگاهی پدیداری یک پدیده فیزیکی نیست. این استدلال ابتدا با مطرح کردن شکاف معرفت‌­شناختی میان دو قلمرو فیزیکی و پدیداری نشان می­‌دهد که میان ویژگی­‌های فیزیکی و آگاهی پدیداری استلزام معرفت­‌شناختی وجود ندارد، یعنی می­توان یکی را بدون دیگری تصور کرد سپس برای شکاف موجّهاتی میان آن دو استدلال می­کند، یعنی امکان­پذیر است که ویژگی­های فیزیکی وجود داشته باشند اما آگاهی پدیداری وجود نداشته باشد و سرانجام از این شکاف موجّهاتی برای شکاف هستی­شناختی و رد استلزام هستی­‌شناختی میان ویژگی­‌های فیزیکی و آگاهی پدیداری استدلال می­‌کند و نشان می­‌دهد که ویژگی­‌های فیزیکی آگاهی پدیداری را ضرورت نمی­‌بخشند.
نتیجه­‌گیری: آگاهی پدیداری و ویژگی­‌های فیزیکی از نظر هستی‌­شناختی از هم مستقل هستند، آگاهی پدیداری یک پدیده­ فیزیکی نیست در نتیجه مدعای فیزیکالیزم کاذب است.
واژه­های کلیدی:
متن کامل [PDF 790 kb]   (669 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: فلسفه ذهن و زبان شناسی شناختی
دریافت: 1398/8/22 | پذیرش: 1399/6/16 | انتشار: 1399/7/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.