دوره 19، شماره 3 - ( پاییز 1396 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 82-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار، دکترای تخصصی علوم اعصاب، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز
2- استاد، دکترای تخصصی روانشناسی عصبی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه ابرهارد کارلز توبینگن، آلمان
3- استاد ، دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز
4- دانشجوی مقطع دکترای علوم اعصاب، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز
چکیده:   (2606 مشاهده)
مقدمه: یکی از موضوعاتی که این روزها توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده، عوامل موثر  بر فرایند شمارش است که از میان این عوامل میتوان به ویژگی های دیداری اشاره کرد. هدف این پژوهش بررسی اثر چیدمان بر سرعت شمارش است. 
روش: از 37 آزمودنی بهنجار (18تا300 ساله) خواسته شد تا تعداد نقاط موجود در اسلایدهایی را که  به آنها نشان داده می شود بشمارند .سپس زمان واکنش آنها ثبت شد. نقاط در سه چیدمان مختلف و در دسته های هشت تا 12 تایی ارائه شدند. تفاوت این چیدمان ها در شبکه ها و خطوطی بود که افراد بین نقاط تصور می کردند. 
یافته ها: نتایج حاکی از اثر هر دو عامل چیدمان و بزرگی دسته ها بر سرعت شمارش بود (0.001>>p  )؛ به این صورت که بی نظمی و ابهام در شبکه های بین اجزا باعث کاهش سرعت شمارش می شد و در این میان فقط اندازهی دسته ها در میزان خطای شمارش موثر بود (0.001> p). 
نتیجه گیری: از آنجا که تصور خطوط بین اجزا به تسهیل گروه بندی و در نتیجه شماریابی می  انجامد، نقش تعیین کنندهای در سرعت شمارش دارد و هر چه استراتژی های ممکن برای گروه بندی در چیدمان ها متنوع تر باشد، سرعت شمارش کمتر خواهد شد. از سوی دیگر صحت شمارش صرفا« متاثر از اندازهی مجموعه است و چیدمان ضامن درستی پاسخ نیست.
متن کامل [PDF 555 kb]   (649 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/12/10 | پذیرش: 1396/3/10 | انتشار: 1396/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.