دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1390 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 46-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار گروه روان شناسی دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.
2- دانشیار گروه روان شناسی دانشگاه تهران، تهران، ایران.
3- کارشناس ارشد روا نشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده:   (2586 مشاهده)
هدف: در این پژوهش، فراشناخت و اضطراب و افسردگی در مادران کودکان ناشنوا در مقایسه با مادران کودکان عادی بررسی شد.
روش: طرح این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی وجامعۀ آماری آن ۱۰۰ نفر از مادران دانش آموزان استثنایی و ۴۴ هزار نفر از مادران دانش آموزان عادی بود .نمونه شامل ۵۰ نفر ازمادران دانش آموزان ناشنوای مدارس استثنایی باغچه‌بان و پروانه و همچنین ۵۰ نفر از مادران کودکان عادی شهرستان رشت بودند . نمونۀ اول با استفاده از نمونه گیری دردسترس از میان مادران دانش آموزان دو مقطع پیش دبستانی و دبستانی و نمونۀ دوم به طور تصادفی از میان مادران دانش آموزان همین دو مقطع از مدارس عادی نواحی آموزشی ۱ و ۲ شهرستان رشت انتخاب شدند. در این دو گروه ، فراشناخت به وسیلۀ پرسشنامۀ باورهای فراشناختی تجدیدنظر شده ( ۳۰_MCQ )، اضطراب با مقیاس خودسنجی اضطراب اشپیلبرگر (TAI) و افسردگی با آزمون افسردگی بک تعیین شد.
یافته ها: تحلیل داده ها نشان دادند که میزان اضطراب و افسردگی دو گروه مادران با کنترل سن آنها تفاوت معناداری دارد ؛ به این صورت که میزان افسردگی مادران دانش آموزان ناشنوا بسیار بیشتر از مادران دانش آموزان عادی است. در میزان فراشناخت، میانگین های دو گروه مادران نزدیک به هم بود. متغیر اضطراب ضرایب همبستگی معناداری با افسردگی و فراشناخت (P<۰/۰۱)داشت. .
نتیجه گیری: به طور کلی، نتایج حاکی از آن بود که در هر دو گروه فراشناخت رابطۀ مثبت و معناداری با افسردگی دارد و به طور مجزا در گروه مادران دانش آموزان ناشنوا با اضطراب رابطۀ معناداری ندارد.
متن کامل [PDF 826 kb]   (1315 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1389/12/1 | پذیرش: 1390/2/1 | انتشار: 1390/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.