دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1390 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 22-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار دانشگاه پیام نور مرکز اردبیل، اردبیل، ایران.
2- گروه روان شناسی دانشگاه محقق اردبیل، اردبیل، ایران.
چکیده:   (3249 مشاهده)
هدف: اعتیاد و سوءمصرف مواد،که یکی از رفتارهای مخاطر هآمیز دوران نوجوانی و جوانی است، شامل مصرف و سوءمصرف تنباکو، الکل و مواد می‌شود. برای تبیین ارتباط بین ویژگی‌های شخصیتی و مستعدِ اعتیاد بودن افراد، الگوهای نظری مختلفی همچون نظریه شخصیت آیزنک و نظریه گری به کار گرفته شده است. نظریه "حساسیت به تقویت" گری، یک رویکرد زیستی به شخصیت است که بیش از نظریه آیزنگ برای تب یین اشتیاق کنترل ناپذیر افراد به سوءمصرف مواد به کار گرفته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه فعالیت سیستم‌های مغزی-رفتاری و تفاو تهای جنسیتی افراد معتاد و غیرمعتاد است.
روش: بدین منظور ۶۰ نفر از معتادان درمان جو (زن و مرد) که برای ترک اعتیاد به کمپهای ترک اعتیاد شهر تهران مراجعه کرده بودند و نیز ۶۰ نفر از کسانی که از لحاظ سن و جنس و سطح تحصیلات با نمونه بیماران معتاد همتا شده بودند، به صورت تصادفی، انتخاب شدند و به پرسشنامه اطلاعات جمعی تشناختی و پرسشنامه شخصیتی گری  ویلسون پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس یکسویه و تحلیل واریانس چندمتغیری ( MANOVA ) تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: تجزیه و تحلیل داده ها نشان می‌دهد که فعالیت سیستم فعالساز رفتاری و سیستم بازدارندۀ رفتاری زنان و مردان درمان‌جوی معتاد بیشتر از همتایان غیرمعتاد است و فعالیت سیستم جنگ-گریز زنان معتاد بیشتر از زنان غیرمعتاد است، اما میزان فعالیت این سیستم در مردان معتاد و غیرمعتاد تفاوت معناداری را نشان نداد. افزون بر این، بین زنان و مردان غیرمعتاد در میزان فعالیت فعالساز رفتاری ( BAS ) و بازدارندۀ رفتاری (BIS) تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: یافته‌ها در چارچوب نظریه حساسیت به تقویت‌گری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
متن کامل [PDF 835 kb]   (1399 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1389/12/1 | پذیرش: 1390/2/1 | انتشار: 1390/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.