دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 71-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- روانشناسی تربیتی دانشگاه تبریز
2- دانشیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
چکیده:   (3016 مشاهده)
هدف: تحقیق حاضر به منظور بررسی رابطۀ کنترل هیجانی و تنظیم شناختی هیجان با باورهای وسواسی دانش­آموزان دختر دورۀ متوسطۀ شهر رشت انجام شد.
روش: نمونۀ آماری ۳۰۲ دانش­آموز دختر مشغول به تحصیل در دورۀ متوسطۀ نظری مدارس دولتی شهر رشت بودند که با روش نمونه­گیری خوشه­ای انتخاب شدند. برای جمع­آوری اطلاعات این پزوهش که از نوع همبستگی است، از پرسش­نامه­های کنترل هیجانی، باورهای وسواسی و تنطیم شناختی هیجان  استفاده شد.
یافته ­ها: نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون چندمتغیرۀ گام به گام، در پیش­بینی متغیر وابسته (باورهای وسواسی) نشان‌دهندۀ چهار مرحلۀ معنادار بود. در اولین مرحله، مؤلفۀ خودسرزنشی بیشترین رابطه را با متغیر ملاک نشان داد(۰/۳۷=
β)،
در مرحلۀ دوم، خودسرزنشی(۰/۲۷=β) و پذیرش شرایط(۰/۲۰=β) بیشترین توان پیش­بینی باورهای وسواسی را نشان دادند. در سومین مرحله، خودسرزنشی(۰/۲۵=β)، پذیرش شرایط(۰/۱۷=β) و مرور ذهنی(۰/۱۳=β) در مجموع ۱۸ درصد واریانس متغیر ملاک را پیش­بینی کردند. درمرحلۀآخر، چهار متغیرخودسرزنشی(۰/۲۴=β)، پذیرش شرایط(۰/۱۳=β)، مرور ذهنی(۰/۱۶=β) و ارزیابی مجدد(۰/۱۲=β ) بیشترین توان پیش­بینی­کنندگی متغیر ملاک را داشتند.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که باورهای وسواسی با خودسرزنشی دارای بیشترین رابطۀ معنادار و خودسرزنشی، پذیرش شرایط، مرورذهنی و ارزیابی مجدد بیشترین توان را برای پیش­بینی باورهای وسواسی دارند. 
متن کامل [PDF 413 kb]   (1697 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/12/1 | پذیرش: 1392/2/1 | انتشار: 1392/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.