دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1382 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 56-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی ارسنجان، فارس، ایران.
چکیده:   (2496 مشاهده)

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش‌های ناکارآمد و راهبردهای کنترل فکر در افراد وسواسی-اجباری غیربالینی، یعنی افرادی که اختلال وسواسی- اجباری دارند، ولی سابقه مراجعه به مراکز درمانی را ندارند، در مقایسه با افراد بهنجار انجام شده است. 
روش: در این مطالعه مقطعی تحلیلی، شرکت کنندگان پژوهش را 30 نفر از افراد دچار اختلال وسواسی اجباری بر اساس ملاک‌های تشخیصی DSM-IV و 30 فرد بهنجار تشکیل دادند که با استفاده از مقیاس نگرش‌های ناکارآمد (DAS) و پرسشنامه کنترل افکار (TCQ) آزموده شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که در تمامی زیرمقیاس‌های نگرش‌های ناکارآمد (به جز زیرمقیاس تأثیر گذاشتن) و نیز کل مقیاس، نمرات شرکت‌کنندگان وسواسی- اجباری غیر بالینی در سطوح اطمینان بالا، تفاوت پایایی با گروه کنترل دارد. به عبارت دیگر، افراد دارای اختلال وسواس نسبت به گروه کنترل نگرش‌های ناکارآمد بیشتری داشته‌اند. همچنین نتایج راهبردهای کنترل افکار نشان داد که افراد دارای اختلال وسواس در مقایسه با افراد بهنجار تنبیه، نگرانی، ارزیابی مجدد و کنترل اجتماعی را بیشتر به کار می‌برند. اما پرت کردن حواس بیشتر از جانب افراد سالم مورد استفاده قرار می‌گرفت.
نتیجه‌گیری: این نتایج نشان دهنده آن است که افراد دچار اختلال وسواسی‌-‌اجباری غیر بالینی ممکن است در زمان رویارویی با وسواس‌‌های فکری و عملی از نگرش‌های ناکارآمد و راهبردهای غیرانطباقی فکر استفاده نمایند.
 

متن کامل [PDF 306 kb]   (6519 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1382/6/1 | پذیرش: 1382/8/1 | انتشار: 1382/10/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.