دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- کارشناس ارشد، گروه روان شناسی بالینی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده:   (3410 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تکانش­گری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی و اختلال افسردگی اساسی بود.
روش: در این پژوهش از بین مراجعه ­کنندگان به بیمارستان امام حسین، به روش نمونه­ گیری در دسترس، 50 بیمار که شامل 25 بیمار دوقطبی (11 زن و 14 مرد) و 25 بیمار افسرده (15 زن و 10 مرد) بود انتخاب شدند . گروه کنترل را 25 شرکت­ کنندۀ بهنجار (13 زن و 12 مرد) تشکیل می ­دادند که از نظر متغیرهای جمعیت­ شناختی همانند سن، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل با گروه بیماران همتاسازی شده بودند. برای جمع­ آوری داده­ ها، از دو پرسش­نامۀ­ نظم­ جویی شناختی هیجان -فرم کوتاه (
CERQ-short) و  تکانش­گری بارت (BIS-11) استفاده شد.
یافته­ ها: نتایج نشان دادند که میانگین نمرات بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی و افسردگی اساسی در هر سه بعد شناختی/ توجّهی، حرکتی و بی‌برنامگی تکانش­گری بیشتر از گروه کنترل سالم است، در حالی که بین دو گروه بیمار در این ابعاد تفاوت معنادار وجود ندارد. در راهبردهای ناسازگارانۀ تنظیم شناختی ملامت خویش، نشخوارگری و فاجعه­ سازی نمرات دو گروه بیمار بیشتر از گروه کنترل بود. در راهبرد ملامت دیگران و پذیرش، بین سه گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد، اما در راهبردهای سازگارانۀ تمرکز مجدد بر برنامه­ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و دیدگاه­گیری و تمرکز مجدد مثبت، تفاوت معناداری مشاهده شد.
نتیجه­ گیری: این یافته­ ها بر اهمیت نقش تکانش­گری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در اختلال دوقطبی و اختلال افسردگی اساسی تأکید دارند.
متن کامل [PDF 365 kb]   (1723 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/5/25 | پذیرش: 1392/9/25 | انتشار: 1393/4/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.