دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 136-124 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Majidizanjani N, Mokhtabad Emraei M, Etesam I. Explaining the role of spatial reasoning in architectural design (Qualitative case study: Design experience in an architectural atelier). Advances in Cognitive Sciences 2021; 22 (4) :124-136
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1151-fa.html
مجیدی زنجانی نسیم، مختاباد امرئی مصطفی، اعتصام ایرج. تبیین جایگاه استدلال فضایی در روند طراحی معماری (موردپژوهی کیفی: تجربۀ طراحی در آتلیۀ معماری). تازه های علوم شناختی. 1399; 22 (4) :124-136

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1151-fa.html


1- دانشجوی دکتری معماری، گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استاد هنر، گروه هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- استاد معماری، گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (2415 مشاهده)
مقدمه: با این­ که استدلال فضایی به عنوان نوعی شناخت، از جمله عوامل ذهنی موثر بر پاسخ خلاقانه معماری است، در خصوص جایگاه آن در روند طراحی معماری و مراحلش، مشکلات آموزشی و شناختی حل نشده بسیاری وجود دارد. لذا هدف پژوهش حاضر، تبیین جایگاه استدلال فضایی در روند طراحی معماری و مراحلش بود.
روش کار: روش این پژوهش کیفی و نظر به ماهیت تبیین مدل و مورد پژوهی، دارای دو گام اصلی بود. گام نخست، با روش توصیفی_تحلیلی با بهره از تحلیل محتوا در دو حوزه علوم شناختی و معماری انجام گرفت. گام دوم شامل مورد پژوهی کیفی تجربۀ دانشجویان ارشد معماری پیرامون تجربۀ طراحی آنها و تحلیل توصیفی داده­‌های حاصل از پرسشنامه بود.
یافته­‌ها: بر اساس یافته­‌های تحلیلی گام اول، توسعه استدلال فضایی از طریق توسعه حافظه فعال به طور غیر مستقیم در بهبود روند طراحی معماری نقش دارد و از طریق بهبود توانایی­‌هایی همچون تجسم فضایی، بازسازی تصاویر و جهت­‌یابی فضایی که لازمۀ بسیاری از توانش­‌های پایه در معماری هستند، به طور مستقیم سبب بهبود روند طراحی معماری است. یافته­‌ها در گام دوم حاکی از آن بود که توانش‌­های پایه مرتبط با استدلال فضایی در تمامی مراحل طراحی معماری، خصوصا بر مرحلۀ اشراق مورد استفاده قرار می­‌گیرند.
نتیجه‌­گیری: با توجه به مدل تبیین شده از جایگاه استدلال فضایی در پردازش‌ اطلاعات و تاثیر آن بر مراحل فرآیند خلاقانه طراحی معماری و نتایج موردپژوهی در این تحقیق، استدلال فضایی بر تمامی مراحل طراحی معماری نقش داشته و استدلالی اساسی برای بهبود روند طراحی معماری به شمار می­رود.
متن کامل [PDF 1283 kb]   (564 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: آموزش و پرورش و بازتوانی شناختی
دریافت: 1399/4/13 | پذیرش: 1399/7/28 | انتشار: 1399/11/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb