دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 67-58 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری روان‌شناسی عمومی، واحد‌ ساری، دانشگاه آزاد اسلامی‌، ساری، ایران
2- استادیار روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
3- استاد روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
چکیده:   (3466 مشاهده)
مقدمه: یکی از مباحث مطرح در روان­‌شناسی نحوه واکنش افراد به بیماری­‌های جسمانی است که می­تواند آسیب­‌های همه جانبه­‌ای برای فرد داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نگرانی و ادراک بیماری مبتلایان به اختلال اضطراب بیماری انجام گرفت.
روش‌ کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش­آزمون_پس­آزمون سه گروهی بود. نمونه‌­ای به حجم 45 نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب بیماری به روش نمونه­‌گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی (طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) و یک گروه کنترل قرار گرفتند (15 نفر در هر گروه). سپس 12 جلسه 90 دقیقه­‌ای طرحواره درمانی و 8 جلسه 90 دقیقه‌­ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در گروه­‌های آزمایشی انجام شد. داده­‌ها با استفاده از پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا و پرسشنامه ادراک بیماری جمع­‌آوری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس با نرم­افزار SPSS-21 انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نگرانی و ادراک بیماری مبتلایان به اختلال اضطراب بیماری موثر است (05/0>P). اما بین این دو درمان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P).
نتیجه­‌گیری: با توجه به نقش باورها و افکار در اختلال اضطراب بیماری پیشنهاد می‌­شود که درمانگران، طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در کاهش علائم نگرانی و ادراک بیماری مد نظر قرار دهند.
 
متن کامل [PDF 809 kb]   (940 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب شناختی
دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/7/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.